Čikagos maratone šiemet dalyvavo gausiausias lietuvių bėgikų būrys – net 35 sportininkai! (LR gen. konsulato, D. Ruževičiaus ir R. Šuliauskaitės nuotraukos)

Čikagos maratone – rekordinis lietuvių bėgikų būrys

Dainius Ruževičius.

Saulėtą spalio 8 d. sekmadienio dieną Čikagos miesto centre įvyko jau 45-asis „Bank of America” bėgimo maratonas, aplink save subūręs 47 tūkstančius bėgikų iš viso pasaulio. Kartu su jais bėgdami Čikagos miesto gatvėmis savo tikslų siekė ir itin gausus lietuvių bėgikų būrys.

Varžybų dalyviai LR konsulate kartu sudėję rankas sušuko „Viens, du, trys – Lietuva”!

Šiais metais LR generalinis konsulatas kartu su Čikagos lietuvių bėgimo klubu jau 13-ą kartą subūrė lietuvius į vieną komandą „Lietuviai Čikagos maratone”, kurią sudarė didžiausias iki šiol skaičius – 35 mūsų šalies bėgikai iš JAV, Lietuvos, Anglijos, Liuksemburgo. Visi jie džiaugsmingai kirto finišo liniją ir pasidabinę puošniais atminimo medaliais įsirašė savo vardus į Čikagos maratono bėgimo istoriją.

Bėgikų palaikymo komanda – šeimos nariai, draugai ir artimieji turėjo savo stotelę 17-oje bėgimo mylioje, kur sportininkai buvo pavaišinti vandeniu, bananais, prireikusiems čia pat buvo atliktas kojų masažas, o gerai nuotaikai palaikyti ir paskatinti bėgikus likusioms 9 mylioms suskambo lietuviška daina!

Po maratono visi varžybų dalyviai bei jų gerbėjai buvo maloniai sutikti Lietuvos generaliniame konsulate Čikagoje, kur jų laukė dar vieni – Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo ir sporto sąjungos (ŠALFASS) įsteigti medaliai, vaišės ir šiltas priėmimas. Visus bėgimo dalyvius sveikino ir medalius jiems įteikė LR generalinė konsulė Čikagoje Sigrida Mulevičienė ir atašė ryšiams su diaspora Julijonas Matukas pasveikino lietuvių bėgikus ir įteikė ŠALFAS įsteigtus medalius.

Lietuviai Čikagos maratone garsiai priminė Lietuvos vardą.

„Sveikiname visus lietuvių komandos bėgikus ir dėkojame Čikagos lietuvių bėgimo klubui už komandos ir sirgalių telkimą ir lietuvybės puoselėjimą” – pagerbdama visus susirinkusiuosius teigė S. Mulevičienė.

Visas šitas renginys nebūtų toks gražus ir užtikrintas, jei ne Čikagos lietuvių bėgimo klubo rėmėjai. Nuoširdų Ačiū tariame „Rotary Club of Chicagoland Lithuanians”, „Atlantic Express Corporation”, „Eima Corporation Truck Repair”, „Five Winds Embroidery” ir „Massage Therapy by Rita”!

„Sveikiname bėgikus, įveikus Čikagos maratoną! Jus visi esate įkvėpimas ir ryžto, užsispyrimo ir sunkaus darbo pavyzdys!” – maratono dalyvius sveikino „Rotary” klubas.

Lietuviai Čikagos maratone

Greičiausiai 26,2 mylios maratono distanciją iš lietuvių komandos narių įveikė svečias iš Lietuvos M. Ignotas (2 val., 33 min., 01 sek.).

Sėkmingiausiai 26,2 mylios (42,195 km) maratono distanciją iš lietuvių vyrų komandos narių įveikė svečiai iš Lietuvos – Marius Ignotas (2 val., 33 min., 01 sek.), Edgaras Karpauskas (2:40:43 val.) ir Linas Balsys (2:48:12 val.), o tarp moterų greičiausios buvo taip pat viešnios iš Lietuvos – Agnė Gailienė (3:07:01 val.), Eglė Čiužaitė (3:32:56 val.) ir JAV lietuvė Joana Carlson (3:44:30 val.).

Be šių minėtų sportininkų sėkmingai Čikagos maratoną pabaigė ir atminimo medaliais pasidabino Čikagos lietuvių bėgimo klubo vadovė Rita Šuliauskaitė, Ilona Dovidaitienė, Saulius Zaukas, Živilė Skibarka, Gintaras Balčius, Tolvydas Pratusevičius, Simas Grincevičius, Linas Kelečius, Donatas Šernius, Karolis Gečas, Genadijus Makuševas, Gabriela Tymarskis, Artūras Juronis, Rasa Bacevičienė, Jurga Mažuknienė, Mindaugas Smatauskas, Monika Bridget, Michael Carney, Mindaugas Prišmontas, Tomas Zdanavicius, Rimvydas Morkūnas, Eglė Stankūnė, Linas Zajankauskas, Gediminas Macys, Viktoras Gailius bei šeimyniniai Rimvydo ir Deivido Bilevičių, Vyto ir Justo Sapiegų duetai.

Sėkmingai maratoną pabaigusios bėgikės pasidalino savo įspūdžiais iš Čikagos maratono.

Šeimyninis tėvo ir sūnaus – Rimvydo ir Deivido Bilevičių duetas maratono distanciją drauge bėgo koja kojon…

G. Tymarskis: „Labai geras oras pasitaikė bėgimui! Mano tikslas buvo prabėgti iki 5 valandų, tai nuo tikslo skyrė tik 10 minučių (reiks kitą kart pasistengti labiau). Prie įėjimo sutikome bėgiką, kuris atpažino lietuvių kalbą, pasisakė, kad yra atvykęs bėgti iš Los Angelo, kad jo tėvai lietuviai. Yra nuostabu sutikti žmonių, kurie yra lietuvių kilmės. Taip, kad ištikro, mūsų lietuvių buvo gal net ir dar daugiau bėgančių.

Bėgant bandžiau nusiimti megztinį ir pasimaišė kojos, parklupau, susižeidžiau šiek tiek kelią, atsistojus po šoko keletą minučių nebuvau tikra ką susižeidžiau ir kiek sunkiai. Džiaugiuosi, kad nestipriai ir galėjau tęsti savo bėgimą! Labai šiltas priėmimas konsulate! Tikrai puikus jausmas gauti dar vieną lietuviškąjį medalį! Visų draugiškumas tiesiog iki ašarų sujaudino! Bėgant ne kartą girdėjosi „Go Lithuania”! Čia dėl marškinėlių užrašo, kiekvieną kartą tai girdint tuo akimirksniu tarsi jau ne kojos, o tikri sparnai nešė į priekį!

Eglė Čiužaitė: „Grįžau į Čikagos maratoną po metų, ir vėl patyriau puikių įspūdžių. Trasoje ypač laukiau 17 mylios, po finišo – susitikimo su bendraminčiais LR generaliniame konsulate.

Labai ačiū lietuvių bendruomenei už svetingumą ir palaikymą! Pasikroviau geriausių emocijų, energijos ir vėl tikiuosi kada nors sugrįžti bėgti į Čikagą!

Septintą kartą Čikagos maratoną įveikusi Čikagos lietuvių bėgimo klubo vadovė R.Šuliauskaitė (pirma iš kairės), kartu su maratono organizacija ir palaikymu sužavėta viešnia iš Lietuvos J.Mažukniene bei ŠALFASS medalius joms įteikusia LR generaline konsule S. Mulevičiene.

Jurga Mažuknienė: „Tai buvo mano trečiasis įveiktas maratonas ir pirmasis – Amerikoje! Esu labai patenkinta maratono organizavimu, nes viskas buvo apgalvota strategiškai iki smulkmenų. „Chicago Marathon” trasa buvo pakankamai lygi, tik keletas įkalnių ir nedidelių. Kaip man, atvykusiai iš Aukštaitijos, kur nėra kalnų, labai patiko bėgti. Oras buvo labai palankus bėgimui, nekaršta, gal tik kartais vėjuota, bet buvo tik geriau bėgimo metu. Pats aptarnavimas viso bėgimo metu buvo superinis: vanduo, energetiniai gėrimai, vėliau bananai, tepaliukai kojoms buvo duodami kas keletą mylių. O sirgalių palaikymas nerealus! Bėgau su marškinėliais „Lithuania”, tai daugelis sirgalių skandavo mūsų nuostabios šalies pavadinimą ir tai man davė didelių jėgų įveikti kiekvieną mylią. Bėgimo metu viskas buvo pagal planą, be galo laukiau 17 mylios, kurioje žinojau, kad lauks lietuvių bendruomenės nariai, Čikagoje gyvenantys draugai ir mano buvusi klasiokė Agnes. Sirgalių punkte, 17 mylioje mane sutiko su gerai žinoma daina „Jurga, Jurgita”, kas tai paskatino mane vėl atgauti jėgas ir įveikti likusias 9 mylias. Ačiū Visiems už šiltą palaikymą!

Rita Šuliauskaitė: „Tai buvo mano 7-asis įveiktas Čikagos maratonas. Atrodo jau visi posūkiai ir stotelės pažystamos, bet visada trasoje pastebi kažką naujo, įgauni daugiau patirties, mokaisi iš klaidų. Kiekvienas maratonas tai iššūkis pačiai sau. Žinau, kas laukia, žinau, kaip esu pasiruošus ir ką galiu, bet ne visada viskas būna pagal planą. Kadangi už mėnesio laukia dar vienas – New York maratonas, tai šis Čikagos bėgimas man buvo lėtesnis nei visada. Esu begalo laiminga turėdama galimybę prisidėti prie šio renginio „Lietuviai Čikagos maratone”! Čia atsiranda naujos pažintys, galimybė padėti lietuvių bėgikams iš viso Pasaulio, garsinti ir duoti žinot, kad Čikagos lietuvių bėgimo klubas egzistuoja ir pasiruošęs tęsti tokias misijas. Galim tik pasidžiaugti, kad šiais metais „Bank of America Chicago Marathon” mūsų bėgimo klubą pagaliau pripažino ir nuo šiol mes esame pilnateisiais jų nariais!

Naujasis pasaulio rekordininkas – Kenijos bėgikas K. Kiptum Čikagos maratone pademonstravo pasauliui dar neregėtą greitį ir tapo greičiausiu šios distancijos bėgiku istorijoje. (Nuotr. iš internetinės žiniasklaidos)

Pasiektas pasaulio rekordas

Kenijos bėgikas Kelvin Kiptum tapo naujuoju pasaulio maratono rekordininku. Afrikietis Čikagos maratone pademonstravo pasauliui dar neregėtą greitį ir maratoną įveikė per 2 valandas ir 35 sekundes ir tapo greičiausiu šios distancijos bėgiku istorijoje.

Iki šiol joks sportininkas nebuvo maratono įveikęs greičiau nei per 2 val. 1 min. Tai buvo vos trečias 23-ejų metų amžiaus atleto startas maratonuose. Anksčiau šiais metais, balandžio mėnesį K. Kiptum Londono maratone su puikiu rezultatu taip pat finišavo pirmas. Tada jis nuotolį įveikė per 2 val. 1:25 min.

Ankstesnis rekordas priklausė Eliud Kipchoge, 2022 metais Berlyne išbėgusiam per 2 val. 1:09 min.

Čikagoje taip pat buvo užfiksuotas antras geriausias moterų maratono laikas. Olandė Sifan Hassan distanciją įveikė per 2 val. 13.44 min. Jai tai buvo vos antros oficialios maratono varžybos karjeroje.

Straipsnis skelbtas laikraštyje „Draugas” (2023-ųjų m. Spalio 12 d. numeryje, Vol. CXIV NR. 81)